În cazul unui deces

Trebuie făcute o serie de demersuri pentru a putea fi organizată ceremonia funerară propriu-zisă. De aceea, este nevoie să aveți câteva noțiuni despre pașii care sunt făcuți.

Ce presupune pregătirea pre-înhumare?

Pregătirea pre-înhumare presupune o serie de procedee chimice și cosmetice în vederea conservării și a igienizării persoanei decedate. Este foarte important ca această pregătire să fie făcută de personal calificat care cunoaște în detaliu toate demersurile și are experiență în acest tip de procedee. Printre aceste procedee, cel mai complex este îmbălsămarea care asigură corpului decedatului o păstrare extinsă în cele mai bune condiții. Îmbălsămarea este recomandată în special în cazurile în care, din diferite motive, este nevoie de o perioadă mai lungă de conservare până la înhumare.

Care sunt costurile unui pachet de servicii funerare complete?

Costurile unor servicii funerare complete variază în funcție de mai mulți factori, care pornesc de la alegerea sicrielor și accesoriilor până la trasul de transport funerar și detaliile legate de organizarea pomenii. Noi, la Casa Funerară Mara avem o politică transparentă de prețuri și, vă oferim întotdeauna cel mai bun raport preț-calitate.

Care este primul pas care trebuie făcut după declararea decesului de către medic?

Odată ce a fost declarat decesul, este nevoie să se obțină certificatul de deces. Acesta este eliberat de autoritățile locale abilitate pe baza actelor medicale și a altor acte care atestă identitatea persoanei decedate. Odată ce dosarul este complet și este depus, se va elibera certificatul de deces, pe baza căruia se va obține adeverința de înhumare. Aceste două acte sunt esențiale în primă fază pentru a putea trece le următoarele etape organizatorice. Dacă decesul a survenit în țară, din cauze naturale, atunci acestea sunt toate demersurile birocratice premergătoare ceremoniei mortuare.

Care sunt reglementările legale în vigoare privitoare la activitățile funerare?

Toate activitățile funerare sunt reglementate de legea nr.102 din 2014 și de Normele tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare din 12.10.2016.